This project involved an existing house built in the late 1950’s high on a hill overlooking the entrance to Wellington Harbour.

The house was arranged in two weatherboard-clad offset blocks with a Marseilles tile gable roof and timber windows in poor condition.  Although of considerable size, the rooms were cramped and dark, and the planning was awkward and lacked logic. The house’s siting, orientation, bulk and existing infrastructure did however provide opportunity for development. The interior had not been modified since it was built.

Our strategy involved a re-configuration of existing spaces with a clear linear programme, and with minimal addition of new floor area and circulation space. Private and public zones overlapped horizontally and vertically whilst retaining their autonomy.

A new roof form and the creation of vertical connection between spaces allowed an increase in volume, spatial relationship and light.

New insulated glass windows re-ordered the facade, providing framing for the magnificent 180 degree views.

A balance between interior spatial quality and exterior view ensures neither is privileged.

04c153ba8e8f922ae638ab310862418c.pad-ffffff.684x4566a2eff648bc8eec1ceeefeb2c636b3e9.pad-ffffff.684x4568aedc7289a36c3c9f0bcfe320a85577b.pad-ffffff.684x45655edd1ef11bf891f51f6e87a82b06845.pad-ffffff.684x456724f21833d9d07ea71e1b02136d355b3.pad-ffffff.684x456a7301a43eb97bca2b743c18df2e3e9d9.pad-ffffff.684x456Newport3Newport4

Newport6

9ea9f3dda41be523178c6e2b89e937d9.pad-ffffff.684x456

Advertisements