This unbuilt scheme is for a cleared site on the south coast of Wellington. The Client’s request was for living place that combined privacy with panoramic views of Cook Strait. The site was a small, steep,  covered in flax tussock and rock and located in a harsh marine environment.

The parti centred around a dual-carapace; an exterior shell – opening to breathe and closing to protect, and an inner skin of the dwelling space. Circulation was via stair ‘saddle bags’ located in the interstitial zone between the exterior shell and the skin. Each element facilitated interior and exterior vertical access in all weathers.

Materiality was drawn from the colours of the rock and vegetation on the site. Cor-ten steel sheet piles and folded shutters were proposed for the carapace, while the centre dwelling tower was to be insitu concrete.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements